Trenér roku? Michel Therrien!

Není pochyb o tom, že by ocenění trenér roku, jinak známé jako Jack Adams Trophy, měl dostat, zejména za druhou polovinu ročníku, jeden jediný muž. Jeho jméno je Michel Therrien.

Jiná volba prakticky neexistuje, i když to samozřejmě nebude tak jednoduché. Therrien totiž není v lize příliš oblíben, protože dělá nerad jednu podstatnou věc ? není totiž příliš vstřícný k médiím. A když poukážeme na fakt, který říká, že ocenění trenér roku volí také novinářská asociace, můžeme tvrdit, že zvolení je krajně nejisté. Za Therriena však mluví především výsledky: Penguins zatím předvádějí páté největší zlepšení v historii NHL a stále mají možnost překonat třetí Winnipeg Jets, kteří měli v sezóně 1981-82 nárůst o 48 bodů. Rozdíl oproti minulé sezóně nyní činí 40 bodů. Nabízí se srovnání s Islanders, kde nově působí trenér Ted Nolan. Klub z Long Islandu zlepšil o pouhých šest bodů. Co to proti Therrienovi znamená?

Tento úspěch nikdo nepředpokládal. Časopis The Hockey News a televizní stanice TSN shodně Penguins předpovídali 13. místo ve Východní konferenci. Časopis The Sporting News Pittsburgh dokonce řadil na poslední místo Atlantické divize za Islanders. Jeden autor NBCsports dokonce předpovídal, že bude Therrien v lednu vyhozen, přičemž kouče Penguins nazval horkokrevným člověkem, který nedokáže zužitkovat talent svých hráčů. Právě talent, který Pens mají, je jedním z hlavních úspěchů týmu. Pro každého trenéra je Sidney Crosby výhrou, ale ne každý trenér si s jeho dovednostmi dovede poradit. A také ne každý trenér naučí svou hvězdu vyhrávat.

Therrienův systém umožňuje, aby Crosby a Malkin mohli naplno využít svých schopností. Penguins dokáží vítězit nad silnými týmy, když si umí poradit i s těsnými výsledky. Jako příklad poslouží víkendový zápas s Atlantou, kdy v závěrečných minutách Thrashers sotva překročili červenou čáru. A i když je mužstvo ?Tučňáků? plné hvězd, přesto je zde několik schopných veteránů. Therrien pochopitelně není bezchybný, přesto se mu většina věcí daří. Zde je několik jeho nejúspěšnějších tahů:

1. V týmu ponechal často podceňovaného Michela Ouelleta. Kritizuje se zejména jeho časté nasazování. Ouellet však průměrně odehraje pouze 13 minut, kterých však dokáže naplno využít. V přesilovkových gólech je pátý a v kanadském bodování mužstva celkově šestý.

2. Zdařila se i výchova osmnáctiletého Jordana Staala, který odehraje zhruba 15 minut za zápas. Kritici říkají, že by měl hrát více, ale Therrien dobře ví, že není třeba nic uspěchat. Se Staalem se jedná jako v rukavičkách, i když by možná mohl hrát v první přesilovkové formaci.

3. Crosby zůstává stále svěží a hlavní trenér Penguins ho učí, jak vítězit. Proto ho kupříkladu nenasazuje na oslabení. Během početní nevýhody by se rovněž mohl lehce zranit.

4. Časté střídání útokú. Podobně jako Bob Johnson a Scotty Bowman, tedy trenéři, se kterými Pens vyhráli dva tituly, se Therrienovi daří vhodně kombinovat útoky. Časté střídání formací je vynikající přípravou před play-off, kdy k něčemu takovému dochází velice často.

29. 03. 2007, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Jim Wiley 1950 (Kanada, 74 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13058 hlasů, 20% (13058)
Martina St. Louise
11205 hlasů, 17% (11205)

Celkem hlasů: 66435
Tento den v minulosti