Také Shero dělá chyby aneb výprodej veteránů Penguins

Náš příběh začíná v létě 2007. Tehdy generální manažer Penguins Ray Shero podepsal se zkušenými veterány Markem Recchim, Gary Robertsem a Darrylem Sydorem, kteří v ten moment byli volnými hráči bez omezení, nové kontrakty. Úkol byl jasný. Tato trojice vysloužilců měla vychovávat mladý tým Penguins.

Osud tomu však chtěl jinak. Recchi letos v devatenácti zápasech nasbíral pouze osm bodů (povětšinou v útoku s Malkinem a Crosbym) a za posledních sedm zápasů byl hned šestkrát zdravým náhradníkem. Sydor má z dvaceti zápasů pouze dvě asistence a poté, co se uzdravil ze zranění, hned pět zápasů v řadě nenastoupil. Roberts sice odehrál všechny utkání, přesto zatím vstřelil pouze jediný gól (plus devět asistencí). V jeho prospěch mluví stabilní místo ve třetím útoku.

A zatímco první dva vysedávají na střídačce, trenér Michel Therrien si našel levnější a kvalitnější náhrady. Do obrany se konečně prosadil mladý obránce Kristopher Letang, který byl loni kapitánem juniorských mistrů světa z Kanady. Letang má pochopitelně nováčkovský kontrakt (650 000 dolarů), který je čtyřikrát lacinější než ten Sydorův (2,5 mil. dolarů). Místo Recchiho se mezitím v útoku objevuje Tyler Kennedy (525 000 dolarů), který i přesto, že hraje povětšinou ve čtvrtém útoku, již nasbíral 6 bodů (13 zápasů).

Oba mladíci kupříkladu v posledním utkání proti Phoenixu zařídili Penguins vítězství 3:1, když každý vstřelili po jedné brance a byli vyhlášeni druhou a třetí hvězdou utkání.

Již ve čtvrtině sezóny se tedy ukazuje, že podpisy oněch veteránů byla chyba. Shero se ji již také snaží napravit, když se pokouší Recchiho a Sydora vyměnit. Roberts by měl zůstat. Jeho fyzický styl hry je mimo jakoukoli statistiku.

Recchi je podle posledních informací k dispozici ostatním týmům. Jeho plat 1,75 mil. dolarů není zrovna malý a je otázkou, zda si ho někdo vybere. Pokud ne, tak se dá očekávat, že ho klub vyplatí, podobně jako loni Johna LeClaira. V zámoří se spekuluje o tom, že jediným místem, kde by se mohl Recchi ocitnout, je Columbus.

Také se Sydorem Penguins obchodují a opět je jediným zájemcem Columbus, kde působí hráčův dlouholetý trenér Ken Hitchcock. Zde je nutné připomenout, že Sydor stále není na odpis. Stále jde o solidního sedmého obránce, který není častokrát zraněný.

Penguins by si však také měli rozmyslet, zda ho skutečně pustí. Pokud by se totiž po jeho odchodu některý z obránců základu zranil, tak by musela přijít náhrada z Wilkes-Barre, jmenovitě Alain Nasreddine, který většinu kariéry odehrál v AHL. Po této sezóně by již Penguins mohli povolat čerstvého profesionála Alexe Goligovskiho, který si v AHL aktuálně zvyká na seniorský hokej.V hlavním týmu by se však měl objevit nejdříve za rok, neboť generální manažer Ray Shero zcela správně nechce uspěchat jeho vývoj.

Přesto všechno je výprodej veteránů logickým tahem. Mladíci okolo Sidney Crosbyho si viditelně vystačí sami. Tým zkrátka veterány zatím nepotřebuje. Navíc vysloužilci, kteří v létě podepsali, mají co dělat sami se sebou.

Je škoda, že Recchimu se zřejmě nesplní poslední přání v kariéře. Útočník Penguins, který je velkým pittsburghským patriotem, chtěl zakončit aktivní kariéru v místech, kde začala a kde vyhrál první Stanley Cup. Na hokej v NHL už zkrátka asi nestačí. Trenér Therrien mu dal dostatek šancí, avšak Recchimu se letos vůbec nedařilo.

Na rozdíl od Robertse Recchi musí bodovat, jinak není k užitku. Penguins už si zkrátka uvědomili, že čas se nachýlil. Klub Recchimu kromě slíbených peněz nic nedluží.

Letos v létě Shero podepsal nesprávné hráče. Nyní si to uvědomuje a své chyby se snaží napravit. To dokazuje, že klub má správného muže na důležitém místě.

05. 12. 2007, Will





Další články týkající se hráče Darryl Sydor

08. 10. 2007 - Darryl Sydor se musí přizpůsobit novému stylu hry





Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Gilles Lupien 1954 (Kanada, 70 let)
Steve Webb 1975 (Kanada, 49 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti