Přípravný kemp Penguins: Mizerná přesilovka

Pittsburgh Penguins v přípravných zápasech zrovna dvakrát nezáří. Zvláště jejich přesilovka ? dokonce za účasti hlavních hvězd ? je dosti mizerná.

WEST POINT, N.Y. (Post-Gazette, Tribune-Review) ? Příčinu můžeme hledat v tom, že se přesilové hry v přípravném kempu zatím příliš nenacvičovaly. Možná to chce nové složení formací. V početních výhodách se zatím nedaří jak hlavní hvězdě Sidney Crosbymu, tak ani loňskému nováčkovi Evgeni Malkinovi. Podobně je na tom ofenzivně laděný bek Sergei Gonchar a nově příchozí Petr Sýkora. Od sobotní noci je zde možná jedno řešení ? obránce Mark Eaton. Tento poměrně subtilní obránce proti Detroitu vstřelil po nahrávce Crosbyho teprve druhý přesilovkový gól Penguins za posledních 31 pokusů. Eaton však svoji úspěšnou trefu nijak nezveličuje, neboť ví, že jeho úkolem bude především bránit oslabení. ?Pokud dám občas nějaký ten gól, tak je to určitě skvělé, avšak to není mým úkolem,? řekl Eaton, který zatím v 348 zápasech NHL nastřílel za týmy Philadelphie, Nashvillu a Penguins 16 branek. ?Není žádným tajemstvím, jaká bude má úloha v týmu. Musím vyztužit obranu a snažit se blokovat střely.?

Penguins sice využili pouze 10% přesilovek, avšak trenér Michael Therrien tvrdí, že není důvod k panice, zvláště když přihlédneme k faktu, že jeho tým v minulé sezóně s úspěšností 20,3% skončil v celé NHL na pátém místě. Naopak v play-off se Penguins v tomto směru nedařilo. ?Tučňáci? v prvním kole proti Ottawě vstřelili pouhé čtyři góly z přesilovek a mnoho lidí je nyní přesvědčeno, že se tento problém přenesl i do předsezónní části. ?Musíme více střílet, zvláště na začátku přesilovky,? řekl Crosby. ?Je sice hezké, že nám to jde kombinačně, ale úspěchy přináší střelba. Za podařenou lze přesilovku považovat tehdy, pokud je zakončena několika střelami.?

?Musíme to jenom zjednodušit. Nyní nejsme tak rozehraní jako uprostřed sezóny. Musíme se ujistit, že děláme pokroky.? Jordan Staal, jenž v minulé sezóně nastřílel 29 branek a v hlasování o Calder Trophy se umístil třetí, má ideální postavu na to, aby při přesilovkách mohl stínit před bránou. Trenér Therrien se však zatím o nasazení tří centrů na přesilové hry nechce slyšet. Crosby a Evgeni Malkin v minulé sezóně nasbírali 101 bodů z přesilovek a dvě třetiny produkce první formace by měli obstarávat i letos.

Staal by se měl naopak stát útočníkem, který bude bránit oslabení. V tomto směru loni se sedmi brankami v oslabení stal novým rekordmanem NHL. Přesto je nutné připomenout, že je mu stále pouze devatenáct let a Penguins mu nemohou naložit velký díl odpovědnosti. Takže, ačkoliv sám hráč tvrdí, že zvládne cokoli, přesto i letos toho v početních nevýhodách zase tolik neodehraje a to i přesto, že je možná ideálním kandidátem na hráče, který může ideálně stínit brankáři. Crosby je navíc přesvědčen, že jeho nasazení na přesilovku by mohlo vytvořit problémy při vyrovnaném počtu hráčů na ledě.

?Je třeba zauvažovat o složení útoků,? řekl Crosby. ?Tři centři na přesilovce by po vypršení přesilovky nebyli k dispozici.? ?Zatím je zde několik variant. Nevím, jak to nakonec dopadne.?

25. 09. 2007, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Duane Rupp 1938 (Kanada, 86 let)
Dunc McCallum 1940 (Kanada, 84 let)
Hartland Monahan 1951 (Kanada, 73 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti