Preview k 6. zápasu

Teď nebo nikdy. Detroit Red Wings musí prokázat, že jsou hodni letošního Stanley Cupu a v pittsburghské Mellon Aréně musí rozhodnout. ?Rudá křídla? původně chtěla oslavovat doma, ale nakonec se musí ujistit, že série nedojde do sedmého rozhodujícího duelu.

Stanley Cup opět putuje do místa konání zápasu a hráči Red Wings po něm opět sahají. Avšak zatímco v pondělí byli od jeho zisku vzdáleni 35 sekund, nyní je čeká minimálně šedesátiminutová bitva. "Poté jsem si uvědomil, že jsme měli obrovskou šanci ho vyhrát. Nakonec jsme to nedokázali," řekl kapitán Nicklas Lidstrom. "Tak to prostě je. Musíme to hodit za hlavu a pokračovat."

"Rudá křídla" však v sérii stále vedou 3:2 na zápasy a případný sedmý zápas by sehrála v domácí Joe Louis Aréně. "Stále máme velkou šanci," řekl obránce Brian Rafalski. "Takhle se na to díváme. Nikdo netvrdí, že to bude jednoduché. A určitě již soupeře neporazíme v pěti zápasech."

Penguins ještě nikdy v historii nehráli sedmý zápas finále a ve stařičké Mellon Aréně ještě nikdy nebyl připraven pohár pro vítěze. Marc-Andre Fleury a spol. se chtějí ujistit, že se dnes v noci ještě předávat nebude. "Už si trochu mysleli, že ho mají v kapse, ale my jim dnes nic nedarujeme," řekl Petr Sýkora, v pátém utkání autor vítězného gólu. "Bude to velký zápas."

Red Wings porážka z pátého zápasu nijak nerozhodila. "Jako tým si věříme," řekl Kris Draper, člen oné slavné pětice, která v dresu Detroitu čeká již na čtvrtý Stanley Cup. "Cítíme, že dokážeme být venku úspěšní."
Úspěch v tomto případě znamená, že domů hráči Red Wings neodejdou s prázdnou. "Myslím si, že když hrajeme venku, tak ze sebe vydáme vše," řekl brankář Chris Osgood, který se po pondělní porážce nezúčastnil tiskové konference. "Daří se nám to po celý rok a podaří se nám to i v šestém zápase."

V této fázi sezóny se do každého týmu vkrádá únava a dochází ke zraněním, avšak po velkém vítězství všechno bolí hned méně. "Nyní je to všechno o psychice," řekl ospalý Maxime Talbot krátce po příletu do Pittsburghu. "Určitě mi rozumíte, co tím myslím."

Trenér Red Wings, Mike Babcock, zatím v této sérii neměl důvodů ke stížnostem. Pátý zápas byl v tomto směru výjimkou. Babcock byl zejména nespokojen se dvěma fauly za nedovolené bránění brankáři. Trenér Detroitu se v tomto směru chtěl vyjádřit pouze stručně, ale nakonec zcela vyjádřil své pocity. "V NHL pořád mluvíme o zvýšení počtu branek," řekl. "Chceme více gólů. Neříkejte mi, že ne. Nic takového jsem za celý život neviděl."

Zranění:

V mužstvu Penguins se již začínají množit zranění, což je v této fázi sezóny obvyklé. Ryan Malone si podruhé v této sérii zlomil nos. Sergej Gončar má problémy se zády a s ramenem, díky čemuž nemohl v prodloužení pátého zápasu vystřelit. Petr Sýkora má blíže nespecifikované zranění horní části těla. Kotník Sidney Crosbyho patrně nebude v pořádku do té doby, dokud si kapitán Penguins pořádně neodpočine.
Mark Eaton (koleno) je do konce sezóny mimo hru.

Tomáš Kopecký (koleno) je do konce sezóny mimo hru.

Brankáři:

Marc-Andre Fleury hrdinským výkonem udržel naději Penguins na zisk Stanley Cupu. Celkem pochytal 55 střel (24 v prodloužení) a předvedl několik brilantních zákroků, včetně efektivního skluzu po střele Mikaela Samuelssona.

Chris Osgood podal rovněž velmi kvalitní výkon (32 střel, 14 v prodloužení), ale sám se sebou spokojený nebyl. Po zápase se nezúčastnil tiskové konference.

Zajímavosti:

Čerstvý rekordman Wilkes-Barre (AHL), nadějný obránce Alex Goligovski, se vrací zpátky na farmu, kde bude bojovat o letošní Calder Cup.
Penguins jsou prvním týmem od roku 1936, který dal v rozhodujícím zápase finále vyrovnávací gól v poslední minutě zápasu. Naposledy se to povedlo v sérii Detroitu s Torontem.
Penguins jsou osmým týmem finále Stanley Cupu, který dokázal vyhrát pátý zápas na ledě soupeře za stavu 3:1 na zápasy.
Hostující týmy dokázaly ve finále vyhrát 10 z dvanácti posledních zápasů s prodloužením.
Obránce Penguins Darryl Sydor po celé finále nosí prsteny ze Stanley Cupu 1999 a 2004. "Vždycky je v play-off nosím," řekl. "Připomínají mi, jak těžké je se sem dostat."
Žádný z týmů včera netrénoval.

04. 06. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Craig Adams 1977 (Brunej, 47 let)

Doug Shedden 1961 (Kanada, 63 let)
Victor Ignatjev 1970 (Lotyšsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13057 hlasů, 20% (13057)
Martina St. Louise
11203 hlasů, 17% (11203)

Celkem hlasů: 66432
Tento den v minulosti