Preview 2. zápasu: Penguins kompletně přeházeli útoky

První zápas finále Stanley Cupu 2008 přinesl jednoznačný výsledek ve prospěch domácích Red Wings. Penguins působili nevýrazným a nervózním dojmem, díky čemuž byl na ledě pouze jeden tým. Trenér Michel Therrien si nepřeje, aby se podobný výkon opakoval a před druhým zápasem se chystá pozměnit sestavu svého mužstva.

Crosby se postaví do středu prvního útoku a na křídlech bude mít Mariána Hossu a Ryana Malona. Pascal Dupuis bude přeřazen do druhé lajny, kde budou jeho spoluhráči Jordan Staal a Tyler Kennedy. Trápící se Evgeni Malkin, který má z posledních pěti utkání pouze dva body, se postaví mezi Maxima Talbota a Petra Sýkoru.

"Možná, že nám nové složení útoků pomůže k lepším výkonům," řekl Staal. "Určitě bychom chtěli leccos změnit a hrát poněkud odlišným stylem. Snad nám to pomůže."

Po prvním zápase finále je určitě co zlepšovat. "Tučňáci" v prvním duelu působili zakřiknutým dojmem, který připomínal jejich první zkušenost s play-off loni s Ottawou. "Byli jsme poněkud zakřiknutí a čekali jsme, co soupeř udělá," řekl Staal. "Určitě máme dostatek talentu na to, abychom je dostali pod tlak. Ve druhé třetině prvního zápasu se nám to nedařilo, ale ve třetí už ano."

Do sestavy se také vrací dvaačtyřicetiletý veterán Gary Roberts, který je známý svou fyzickou hrou a kvalitním forčekingem. Robertse po celou letošní sezónu trápila zranění, avšak v prvním zápase finále byl zdravým náhradníkem. Ve čtvrtém útoku nahradí bitkaře Georgese Laraqua. "Rozhodně vím, jak týmu pomoci k vítězství," řekl Roberts. "Pokaždé když prohrajete zápas, tak je těžké se vrátit. Tenhle tým to však již několikrát dokázal. Máme tu hodně odhodlaných hráčů a není tedy důvod, proč bychom to neměli dokázat."

Také hráči Detroitu mluví o lepším výkonu. Za poslední dvě třetiny sice Penguins vyslali na branku domácích pouze sedm střel, avšak za první třetinu hned dvanáct. Red Wings hráli za první dvacetiminutovku čtyřikrát v oslabení a není pochyb, že právě tyto situace určily vývoj zápasu. "Při přesilovkách neměli kam nahrávat. Přesto jim několik střel prošlo," řekl Niklas Lidstrom. "Dokáží si rychle nahrávat a vytvářet otevřený prostor."

"Rozhodně nemůžeme být hned na začátku zápasu vylučováni. Pokud by se jim podařilo dát gól, tak to mohlo dopadnout jinak."

Detroit zatím na domácím ledě v úvodních dvou zápasech v letošním play-off nezaváhal a v Joe Louis Aréně ho porazil pouze Dallas. Pokud to chtějí Penguins změnit, tak budou muset hrát o mnoho lépe. To samé platí taky pro Rusa Evgeni Malkina.
"Moc se mi teď nedaří," řekl Malkin na dnešním tréninku. "Potřebuji změnu." A změnou rozhodně nemyslí přeřazení do jiného útoku. "Jsem prostě unavený," řekl. "Tréninky trvají dlouho. Sezóna je dlouhá. Cítím se mizerně."
Ruskému útočníkovi se také nelíbí jeho pozice na přesilové hře, kde by rád hrál na levé straně. "Nevyhovuje mi to tam," řekl. "Nerad hraji falešného obránce."

Zranění:

Kromě Marka Eatona (koleno) jsou Penguins kompletní.
Zatím se zdá, že je Johan Franzen v pořádku a dnes by měl nastoupit. Ve hře mu zatím brání poslední návštěva u doktora, který by mu však měl start povolit. "Už necítím žádné bolesti hlavy, takže to vypadá dobře," řekl. Franzen v neděli. "Pokud se neobjeví žádná překážka, tak by mělo zítra padnout finální rozhodnutí. Zatím to jde." Pokud Franzen nenastoupí dnes, tak v příštím zápase určitě ano. "Tento týden již nastoupí," řekl generální manažer Ken Holland.

Brankáři:

Skvělý výkon Chrise Osgooda (19 střel, druhý shutout v play-off) zanikl v jednoznačném výsledku prvního zápasu. Sedmatřicetiletý brankář předvedl několik kvalitních zákroků, včetně dvou šancí Sidney Crosbyho u levé tyčky jeho branky.
Marc-Andre již tak spokojený být nemůže. Z 36 střel pustil "pouze" 4 góly, avšak první dva se rozhodně daly chytit. Při první Samuelssonově brance se včas nepřesunul k protější tyčce a při druhém gólu zase zbytečně zazmatkoval v obraně. Určitě mu nepomohl ani pád při výjezdu na led.

Zajímavosti:

Opakování finále 1989 se zatím více daří Chrisu Cheliosovi, i když on ani Roberts v prvním zápase nenastoupili.
Penguins prohráli všechna tři utkání letošního play-off na ledě soupeře a hned dvakrát přitom nedali ani jednu branku.
Brian Rafalski (Detroit) a Petr Sýkora (Pittsburgh) společně v roce 2000 vyhráli Stanley Cup (New Jersey).
Srovnání letošního finále se Stanley Cupem 1983 zatím vychází. Edmonton Oilers tehdy na cestě do finálové série prohráli jediný zápas, ale poté byli ve čtyřech utkáních poraženi New York Islanders.
Nové složení útoků Penguins naleznete zde.

26. 05. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Randy Carlyle 1956 (Kanada, 68 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti