Podrobný úvod dlouho očekávané série

V České republice zřejmě nejsledovanější série druhé kola play-off oživuje starou rivalitu a staré vzpomínky. Poprvé ve své kariéře se český útočník Jaromír Jágr postaví v play-off proti svému bývalému dlouholetému klubu. Otázek se v tomto směru hned nabízí několik.

Jedna skutečnost je ještě před začátkem série jistá. V Pittsburghu, kde se odehrají první dva zápasy série, Jágra nečeká vřelé přijetí a fanoušci Penguins na něj při každém dotyku s pukem budou bučet. Nemohou mu totiž odpustit vyžádanou výměnu po play-off 2001. "Není to zrovna dvakrát příjemné, ale bude to pro mě motivace," okomentoval situaci Jágr. "Rozhodně z toho nebudu brečet."
"Místní fanoušci hokeji rozumí a hlavně nezapomínají," řekl obránce Penguins Sergej Gonchar. "Čas se tu zastavil. V pátek to tu bude stejné jako když odcházel. Možná horší."

Statistiky však nelžou a Jaromír Jágr je druhým nejproduktivnějším hráčem Penguins. Tím prvním není nikdo jiný než Mario Lemieux. Jágr v Pittsburghu získal dva Stanley Cupy, čtyřikrát vyhrál Art Ross Trophy, jedenkrát Hart Trophy a Lester B. Pearson Award. Jeho gól v prvním zápase finále Stanley Cupu 1992 proti Chicago Blackhawks Mario Lemieux označil za nejhezčí gól, jaký kdy viděl.
Právě Jágrova léta v Pittsburghu byla pro mnoho českých fanoušků impulzem, proč sledovat zámořský hokej. Fanouškovská základna Penguins zůstává i po jeho odchodu v české republice silná.

To je však nostalgická minulost. Současnost je zcela jiná. Zatímco pozornost se v České republice obrací na Rangers, Jágr v dresu Blueshirts přijíždí jako soupeř. "Možná, že je to pro něj poslední šance vyhrát Stanley Cup," řekl Gončar, který s Jágrem kdysi hrál ve Washingtonu. "Je to velký hráč. Chce skončit na vrcholu." Obyvatelé Pittsburghu však titul přejí místním a Jágrovi ani po letech nemohou odpustit jeho slova, která kdysi pronesl před odchodem do Washingtonu: "Připadám si tu, jako když tu pomalu umírám. Momentálně se zde necítím dobře."

Jágr tak chce navíc prolomit své prokletí a konečně by rád svůj tým dovedl přes druhé kolo play-off. V letech 1991, 1992 byl pouze součástí vítězného týmu Penguins a v NHL se pouze zaškoloval. "Hodně od sebe očekává," řekl Petr Sýkora. "Chce být stále nejlepší."

"Jágra znám moc dobře a prostředí v Pittsburghu mu dodá novou motivaci. Bude se soustředit jenom na hokej. Chce ukázat, že ho stále umí hrát."

V zámoří je tato série prezentována jako souboj dravého mladí se zkušenými veterány. Scott Gomez, Chris Drury, Brendan Shanahan a Jaromír Jágr již Stanley Cup mají, zatímco superstars Penguins Marián Hossa, Jevgenij Malkin a Sidney Crosby po něm touží. Klíčovým faktorem série tedy může být zkušenost, což však opomíjí fakt, že Pittsburgh má mnohem mladší mužstvo, které má v závěru sezóny více energie. Skutečností také je, že i Penguins mají velmi zkušené hráče. Darryl Sydor a Gary Roberts již titul vyhráli, zatímco Sergej Gončar došel do finále.

V neposlední řadě také půjde o střet dvou známých provokatérů. Jarkko Ruutu a Sean Avery se již v základní části několikrát střetli a jistě si mají co vyříkat. Do hry se také může vložit veterán Gary Roberts, který měl s Averym v prvním zápase rozmíšku, na kterou určitě jen tak nezapomněl. "Je to idiot," vyjádřil se stručně na včerejším tréninku. Avery si to pochopitelně nedal líbit: "Veterán jako on to bere jako neúctu, protože si myslí, že pro hokej udělal hodně a že je skvělý."
Ačkoliv se většina hráčů Penguins nechala slyšet, že Averyho prostě budou ignorovat, jen málokdo tomu před prvním zápasem série věří. "Mě nevytočí," řekl Big Georges Laraque. "Ani nevím, proč se kvůli němu lidi štvou. Řečmi nikoho nezraníte. Stačí ho ignorovat."

Historie vzájemných zápasů v play-off:

"Kromě Stanley Cupů byla porážka Rangers tou největší satisfakcí v mé kariéře," řekl nedávno Phill Bouque, který tak svérázně připomněl finále Patrickovy divize 1992 mezi Rangers a Penguins. "Jakmile proti nim hrajete delší dobu, tak ve vás roste nenávist. Tehdy si mnoho lidí myslelo, že vyhrají Stanley Cup. My jsme však byli obhájci Stanley Cupu a tohle byla pouze další překážka na cestě za dalším titulem."

Série s Rangers tehdy načala jedno z nejslavnějších tažení v play-off všech dob. Penguins, počínaje touto sérií, vyhráli jedenáct zápasů v řadě a získali druhý Stanley Cup. Tato šňůra vítězství začala 9. května 1992, ve čtvrtém duelu tohoto klání. Ještě předtím ? ve druhém zápase série ? přišla událost, která do historie vstoupila pod názvem "Seknutí".
Penguins do té doby Rangers výrazně přehrávali, ale po zákeřném zákroku Adama Gravese na Maria Lemieux téměř oněměli. Graves Lemieuxovi zlomil ruku a ten musel vynechat zbytek série. "Tučňáci" druhý zápas prohráli a vypadlo to s nimi bídně. "Po zápase to bylo velmi emocionální," vzpomíná Bourque. "Chtěli jsme to Gravesovi oplatit, ale věděli jsme, že to není možné."

Penguins se místo toho semkli jako tým a od čtvrtého zápasu již nezaváhali. Ron Francis v prodloužení vstřelil vítězný gól a následovaly dva vítězné zápasy, které sérii ukončily.

Od té doby se Rangers a Penguins v play-off střetli pouze jednou. V roce 1996 byli favorité hráči Pittsburghu, kteří s Mariem Lemieuxem a Jaromírem Jágrem v čele jasně přehráli Messierovy Rangers 4:1 na zápasy. V posledním duelu série (7:3) dokonce Jaromír Jágr vstřelil hattrick.

Vzájemné zápasy letošní sezóny:

V osmi interdivizních soubojích měli menší převahu Rangers, kteří vyhráli pětkrát. Pouze třikrát však rozhodovala jediná branka, největší vítězství mají "Jezdci" z 18. prosince (4:0).

Zranění:

V mužstvu Penguins zůstává záhadou účast dvaačtyřicetiletého veterána Garyho Robertse, který má od druhého zápasu prvního kola s Ottawou natažená třísla. Roberts sice trénoval, ale jeho účast je nejistá. Obránce Mark Eaton má přetržené vazy v koleni a sezóna pro něj skončila.

Rangers jsou kompletní.

Brankáři:

Marc-Andre Fleury byl bezpochyby jedním ze strůjců vítězství proti Senators. Třiadvacetiletý gólman pustil pouze pět gólů, poprvé v kariéře vychytal v play-off čisté konto a trenér Therrien jeho výkon označil za nejlepší v kariéře. Dvojkou bude překvapení letošní sezóny Ty Conklin.
Henrik Lundqvist vyhrál prestižní duel s Martinem Brodeurem a během play-off byl opět nominován na Vezina Trophy. Penguins na "Krále Henrika" letos v průměru vyslali 22 střel a vědí, že tohle na vítězství stačit nemusí. "Je velice dobře trénovaný, nikdy se nevzdává a díky tomu je velice těžké ho překonat.," řekl Adam Hall, ještě loni hráč Rangers. "Budeme se muset snažit o mnoho více než obvykle."

Zajímavosti:

Záhadná Aljaška. Všichni čtyři hráči NHL, kteří se narodili na Aljašce, hrají druhé kolo. Navíc hned tři uvidíme v této sérii. Brandon Dubinski a Scott Gomez (oba Anchorage) se představí v dresu Rangers, Ty Conklin (Eagle River) bude dělat dvojku Penguins. Čtvrtým je Matt Carle (Anchorage) ze San Jose
Rangers naposledy postoupili do finále konference v roce 1994, Penguins v roce 2001.
Obě mužstva mají na soupiskách bývalé hráče soupeře. Jaromír Jágr, Martin Straka, Michal Rozsíval a dokonce generální manažer Glen Sather kdysi hráli za Penguins, zatímco na Broadwayi kdysi působili Pascal Dupuis, Petr Sýkora a Adam Hall.
Kris Beech na soupisce Penguins je posledním hráčem, který přišel během Jágrovy výměny v roce 2001. Do klubu se však letos vrátil.
Odveta? Marián Hossa a Pascal Dupuis byli loni Rangers poraženi ve čtyřech zápasech prvního kola. Tehdy hráli za Atlantu.
Obránce Rangers Marc Staal se poprvé v play-off potká s bratrem Jordanem Staalem, který tvoří centra checking line Penguins. Jde o první souboj bratrů Staalů v play-off.
V obraně Penguins figuruje obrovitý Hal Gill, o kterém kdysi Jágr prohlásil, že je to v osobních soubojích nejtěžší soupeř.
Obránci Kris Letang (Penguins) a Marc Staal (Rangers) v letech 2006 a 2007 získali tituly juniorského Mistra světa.

Jízdní řád série:

25. dubna Penguins ? Rangers 1:00
27. dubna Penguins ? Rangers 20:00
29. dubna Rangers ? Penguins 1:00
1. května Rangers ? Penguins 1:00
4. května Penguins ? Rangers 20:00
5. května Rangers ? Penguins 1:00
7. kvěnta Pittsburgh ? Rangers neurčeno

25. 04. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Duane Rupp 1938 (Kanada, 86 let)
Dunc McCallum 1940 (Kanada, 84 let)
Hartland Monahan 1951 (Kanada, 73 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti