Penguins padli v poslení třetině

Zdá se, že Maple Leafs našli recept na vítězství - povolat do týmu mládí a hrát venku. Oním neprověřeným mladíkem byl dnes český útočník Jiří Tlustý, který při svém debutu vstřelil dva důležité góly a pomohl Leafs porazit Penguins na jejich ledě 5:2, což bylo první vítězství jeho týmu na hřišti soupeře.

Vítězství ukončilo sérii dvou porážek Leafs, kteří navíc na domácím ledě měli nelichotivou statistiku 3-3-2. ?Na lavičce vládla uvolněná atmosféra,? řekl trenér Toronta Paul Maurice, který přiznal, že v Air Canada Centre se nehraje příliš dobře. ?Poprvé v sezóně hráli naši hráči uvolněně a bylo to znát.?

Nejlépe se předvedla řada mladíků ve složení Tlustý (19 let), Alexander Steen (23 let) a Matt Stajan (23 let). Maurice chtěl původně Tlustého postavit k centru Niku Antropovi, avšak jakmile zjistil, že Sidney Crosby a Evgeni Malkin nastoupí spolu, tak své rozhodnutí změnil. Proti dvěma největším hvězdám Penguins se nakonec postavilo trio Nikolai Antropov, Chad Kilger a Boyd Devereaux.

Tlustý se s Steenem a Stajanem rychle sehrál a výsledkem byly dvě branky v rozmezí 35 sekund, které dostaly Leafs do vedení 3:1. Tlustému k jeho první brance možná pomohl manažerský tým Toronta v press boxu. Puk se sice po střele Steena otřel o jeho výstroj, avšak autorem gólu byl původně označen právě Steen.

Činovníci Leafs si však všimli, že puk tečoval ještě Tlustý a později došlo ke změně zápisu. O pětatřicet sekund později se již Tlustý trefil podle všech regulí. Rodák ze Slaného převzal nahrávku od krajana Kubiny a střelou zápěstím překonal brankáře Penguins Marc-Andre Fleuryho.

?Nastřelil mi zadek, takže jsem to trochu cítil, ale nic jsem raději neříkal,? okomentoval Tlustý Steenovu střelu.

Protože Tlustý nevěděl, že vstřelil svou první branku v NHL, nevzal si ani puk jako suvenýr. Jako památku má až puk z druhého gólu. ?Jo, mám puk z druhé branky, ale to vůbec nevadí,? řekl Tlustý. ?Schovám si ho. Dal jsem první gól v NHL a hrát NHL bylo mým snem. Dokonce se mi podařilo vstřelit dvě branky.?

Před příchodem do hlavního týmu měl Tlustý v pěti zápasech za Toronto Marlies (AHL) čtyři kanadské body. Český útočník byl první volbou Maple Leafs (13. celkově) v roce 2006. Tlustý po zápase řekl, že domů zatím nevolal, protože v Česku zatím byla noc a proto nechtěl své rodiče budit.

Nepřekvapivější na celém zápase byl fakt, že zápas vlastně vyhrála nejmladší lajna Leafs. Trenér Paul Maurice postrádal pět veteránů ? útočníky Darcy Tuckera (kolena), Marka Bella (suspendace) a Kyle Wellwooda (kýla), obránce Bryana McCabea (třísla) a Carla Colaiacova (koleno) ? a proto musely přijít posily z Marlies. Dalším nováčkem dnes v noci byl obránce Anton Stralman.

?Postrádáme pět hráčů základní sestavy a přesto jsme hráli nejlepší hokej sezóny,? řekl Maurice. ?V Marlies budou jistě rádi až se nám všichni uzdraví. Nechci tím říct, že se tihle nováčci vrátí, ale Marlies budou určitě rádi.?

26. 10. 2007, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dave Goertz 1965 (Kanada, 59 let)
Dennis Owchar 1953 (Kanada, 71 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti