Gončara nečeká jednoduchý návrat

Obránce Sergej Gončar čelí po návratu do sestavy obrovskému tlaku. Jeho úkolem je pomoci trápícím se Penguins do play-off, což po téměř pětiměsíční absenci rozhodně nebude jednoduché. ?Je to jako kdybychom uskutečnili velkou výměnu,? řekl trenér Penguins Michel Therrien.



Therrienův entusiasmus je zcela určitě oprávněný. "Tučňáci" Gončara velice potřebují. Podle mnohých je totiž jeho dlouhodobá nepřítomnost hlavní příčinou neúspěchů loňského finalisty Stanley Cupu. Pokud by byl jeden z nejproduktivnějších obránců loňské sezóny zdravý, tak by Penguins patrně získali až o 10 bodů více.

"Je zbytečné o tom takto uvažovat," řekl kapitán Sidney Crosby.

Mnohem zajímavější jsou totiž úvahy, nakolik je Gončar schopen svému týmu ve zbývajících šestadvaceti zápasech základní části pomoci. Není pochyb, že by měl oživit nevýraznou přesilovku. Ale jak dál? Vždyť skoro celý rok pořádně nehrál a díky vážnému zranění ani nemohl trénovat.

"Ne," odpověděl Gončar na dotaz, zda si myslí, že dokáže tým zachránit. "Kdo ví, co se stane? Doufám, že to půjde dobře, ale to nemůžu slíbit."

Takovou odpověď fanoušci Penguins rozhodně nechtějí. To ale není vše.

Doktoři sice Gončarovi povolili návrat, ale ten ho z neznámých důvodů raději odložil. Nastoupit tedy mohl již ve středečním utkání proti Sharks, místo toho však zvolil delší odpočinek. Přitom všichni víme, jak jsou hokejisté odhodlaní lidé. Často dokáží skrývat zranění a nějaké modřiny jim rozhodně nebrání v tom, aby nastoupili a podali maximální výkon. Jenže Gončar si ani není jist, zda nastoupí zítra proti Torontu. To rozhodně není dobré znamení.

"Až bude připraven, tak nastoupí," řekl suše Therrien.

Penguins zkrátka nemají na výběr. Musí být trpěliví. Jejich nejlepší obránce totiž musí být připraven nejen fyzicky, ale také mentálně. "Je to o správném načasování," řekl Gončar.

Všichni jsou přesto toho názoru, že na tréninku vypadal Gončar dobře. "Byl v dobré kondici," řekl Therrien. To však neodporuje známé pravdě: Trénink je úplně něco jiného než zápas NHL. Gončar si uvědomuje, že návrat nebude jednoduchý. Jakmile se vrátí, tak si bude muset chvíli zvykat a rozhodně to nebude ten samý Gončar, který Penguins pomohl k postupu do finále Stanley Cupu.

Therrienovi a Penguins bude jistě stačit, pokud se mu bude dařit pouze na přesilovkách. Právě zde Gončar po svém návratu zřejmě dostane nejvíce prostoru. Přesilové hry Pittsburghu totiž bez jeho přítomnosti nejsou efektivní. "Tučňáci" z posledních 96 přesilovek dali pouze deset gólů a momentálně se v rámci NHL nacházejí až na 23. místě (16,3%). Za posledních třiadvacet zápasů tým hned ve čtrnácti případech nedal z přesilovky jediný gól.

Zápas proti San Jose je příkladem za všechny. Penguins se do početních výhod dostávali pravidelně po celý zápas, ale nakonec musely rozhodnout až nájezdy. Před rokem by k něčemu takovému dojít nemuselo. Před rokem totiž měli Gončara. "Je to jako kdyby Detroit ztratil Nicklase Lidstroma," řekl Gončar. "Jejich přesilovka by tím utrpěla. Je to přirozené."

"Gončara nelze nahradit. Je rozehrávačem naší přesilovky. Přes něj jdou všechny akce. Dokáže prostřelit hradbu těl. Ví, kdy má střílet a kdy naopak nahrát. Dokáže podržet puk."

Ruský obránce své dovednosti naposledy ukázal ve finále Stanley Cupu proti Detroitu. Hned v prvním přípravném zápase letošní sezóny (20. září) si poranil rameno a 2. října podstoupil náročnou operaci. "Chce to čas," řekl Gončar.

Čas však Penguins už nemají. Rozsáhlá výměna totiž letos zřejmě nepřipadá v úvahu. Generální manažer Ray Shero s největší pravděpodobností znovu riskovat nebude. Spekuluje se sice o příchodu Jay Bouwmeestera za obránce Whitneyho, ale to se zatím jeví jako nepravděpodobné.

"Gončar nám pomůže zvednout sebedůvěru a to jak na ledě, tak i mimo něj," řekl Therrien. "Nikdy na sobě nedá nic znát," dodal Marc-Andre Fleury. "A jeho klidná povaha ovlivňuje také ostatní."

"Doufám, že jsem schopen něco změnit," řekl Gončar. "Ale nechci nic slibovat."

14. 02. 2008, Will





Další články týkající se hráče Sergei Gonchar

14. 08. 2015 - Penguins podepsali na zkoušku Sergeie Gonchara
07. 07. 2010 - Sergei Gonchar: "Chtěl jsem zůstat"
23. 10. 2009 - Kvůli zraněnému zápěstí bude Gonchar chybět až šest týdnů
23. 10. 2009 - Sergei Gonchar: "Jednalo se o čistý zákrok"
07. 03. 2009 - Sergej Gončar: Zachránce Penguins?
30. 09. 2008 - Sergei Gonchar až na půl roku mimo hru
21. 09. 2008 - Gonchar v přípravném zápase zraněn
21. 04. 2008 - Orpik - Gončar: Elitní obranná dvojice Penguins
03. 12. 2007 - Gonchar už trénuje, kdy nastoupí je však nejisté
04. 10. 2007 - Penguins jmenovali trojici alternativních kapitánů
28. 02. 2007 - Sergej Gončar a jeho (možná) životní sezóna





Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
David Kočí 1981 (Česká republika, 43 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15290 hlasů, 23% (15290)
Jeff Skinner
13413 hlasů, 20% (13413)
Patricka Sharpa
13480 hlasů, 20% (13480)
T.J. Oshieho
13061 hlasů, 20% (13061)
Martina St. Louise
11211 hlasů, 17% (11211)

Celkem hlasů: 66455
Tento den v minulosti