Fleury v krizi, seženou Penguins náhradu?

Nevýrazné výkony dvaadvacetiletého brankáře Marc-Andre Fleuryho zadělaly Penguins na velké problémy. Jednička Penguins byla od začátku sezóny jednou střídána a dvakrát ji musel nahradit nezkušený brankář Dany Sabourin.

Nevýrazné výkony dvaadvacetiletého brankáře Marc-Andre Fleuryho zadělaly Penguins na velké problémy. Jednička Penguins byla od začátku sezóny jednou střídána a dvakrát ji musel nahradit nezkušený brankář Dany Sabourin.

Zatím je určitě předčasné tvrdit, že je to jakkoli vážné, přesto Pittsburgh potřebuje hned zkraje sezóny vyhrávat a nevyrovnané výkony Fleuryho mu to dosti kazí. Jednička draftu 2003 příliš často pouští laciné góly, což už Penguins letos stálo několik vítězství. Fleury v pěti utkáních pustil 18 branek (proti Torontu hrál až od konce první třetiny) a nelichotivý průměr 4,11 branky na zápas doplňuje i mizerná procentuální úspěšnost 87,14%.

Vedení Penguins se situaci rozhodlo ihned řešit. Ve čtvrtečním tréninku mužstva se na ledě objevil asistent trenéra Gilles Meloche, což obvykle signalizuje, že s hlavním brankářem není něco v pořádku.
?Měl jsem rozhovor s naším trenérem brankářů, abychom zjistili, co se děje,? řekl Fleury. ?Chceme najít nějaké řešení.?

Byl to dlouhý rozhovor. Tato dvojice byla na ledě o třicet minut déle než celý tým. I poté, co Meloche odešel, zůstal Fleury sedět na prázdné střídačce a více než pět minut se upřeně díval na ztichlou arénu. Po chvilce si nandal svou masku a odešel do kabiny.
?Dostávám každý zápas hodně branek. To je ten problém,? řekl Fleury. ?Nemůžeme vyhrávat zápasy, když pustím pět gólů. Táhne se to se mnou od začátku sezóny a musím s tím přestat.?

Fleury příliš často puky pouze vyráží, čímž dává spousty šancí k dorážkám. Penguins zatím nedal příležitost vyhrát jediný zápas. Očekávání jsou v Pittsburghu vysoká a pochopitelně je stále dostatek času dostat se zpátky do formy. ?Zatím mi to nejde,? řekl Fleury. ?Puk mi odskakuje a to není to, co zrovna chci.?

Trenér Michel Therrien se nakonec rozhodl pro dočasné řešení. Do dnešního utkání nasadil náhradníka Sabourina a Fleury tak dostal více času zapomenout na pětibrankový příděl od New Jersey Devils. Nasazení záložního brankáře, který mimojité dnešní zápas s rozjetou Carolinou dovedl do vítězného konce, je však pouze dočasným řešením. Pokud se Fleurymu v dnešním zápase opět nebude dařit, tak bude muset GM Ray Shero uskutečnit nějakou výměnu.

Možností by bylo hned několik. Nabízí se podpis Curtise Josepha, který by mohl Fleurymu dělat učitele. Avšak dokáže Joseph ještě chytat na úrovni? Dále přichází v úvahu výměna. Anaheim nabízí Ilju Bryzgalova a k mání je i Andrew Raycroft z Toronta, který je však příliš drahý a taktéž je znám díky svým nevyrovnaným výkonům.

Jaroslav Halák z Montrealu je jistě vhodnou posilou, avšak budou ho Canadiens ochotni pustit do týmu Východní konference? V Ottawě zase mají Martina Gerbera, který se za nepřítomnosti zraněného Emeryho rozehrál ke skvělým výkonům.
Fleury v Pittsburghu rozhodně neskončil, přesto by se možná měla hledat nová jednička. Alespoň na čas.

20. 10. 2007, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dave Goertz 1965 (Kanada, 59 let)
Dennis Owchar 1953 (Kanada, 71 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti