Berry chce hráčům nejprve změnit myšlení

Penguins dnes oficiálně jmenovali nového trenéra Bobba Berryho, který se tak stal celkově osmým koučem v historii Penguins. Svoji trenérskou misi začne Berry tím, že přes prázdniny obešle všechny hráče třemi až čtyřmi motivačními dopisy. Ty hodlá sepsat vlastní rukou. "Začnu s tím hned, potrvá mi to celkem dlouho," sdělil po včerejším obědě.

Od dopisů si Berry slibuje, že hráči díky nim pochopí, že mohou i vyhrávat. "Je to velká výzva, na vítěznou vlnu se nelze naladit přes noc. Potrvá to déle, prohry jsou jako vlak řítící se z kopce. Musí se vynaložit velké úsilí a spousta práce, abychom je zastavili," pověděl a pokračoval: "V prvním z nich bude výzva, aby hráči přijeli na kemp v dobré kondici. Pokud tak někdo neučiní, možná už pro něj bude pozdě."

Paul Martha, vedoucí korporace DeBartolo, která i přes prohry stále Penguins podporuje, představil už třetího kouče Penguins během posledních tří let. Délka kontraktu ani platové podmínky nebyly zveřejněny. Berry byl hlavním koučem jmenován poté, co Lou Angotti, dosavadní lodivod Pens, přešel na pozici ředitele pro profesionální skauting hráčů.

"V otázce důvodů, proč jsme vyměnili trenéra, budu zcela upřímný. Prvním z nich byly špatné výkony týmu. Nemůžeme být spokojeni s tím, že jsme už podruhé za sebou skončili na posledním místě celé NHL. Stejně tak to byla ale i osobní situace Lou Angottiho. Během tréninkového kempu na sezónu mu umřel syn a to stejné se mu málem stalo i o Vánocích. Na jeho práci to jistě mělo vliv a my jsme mu nemohli bohužel nijak pomoci," prozradil Martha.

Sám Angotti jeho slova potvrzuje: "Nehledám žádné výmluvy, nepřízní osudu si projde spousta lidí. Bilance (16 výher, 58 porážek, 6 remíz) je dostatečným argumentem." Dohoda o ukončení jeho trenérské štace byla prý vzájemná a vzešla po pohovoru s Marthou a generálním manažerem Eddiem Johnstonem konaném před dvěma týdny.

Nejtěžší bude podle Angottiho hráčům dostat z hlavy pocit uspokojení z těsných proher: "Hráči mají po prohraných zápasech, ve kterých nedostali vyloženě nálož, pocit, že dobře odvedli svou práci. Prohry 1:2, 2:3 nebo 4:5 jsou pro ně dobře zvládnutými zápasy. Tohle podle mě bude pokračovat a bude velmi těžké se toho zbavit."

Pomoci k novému přístupu by mohli noví hráči z draftu. Pens budou vybírat celkem třikrát v prvním kole a hráči, které si v něm vyberou, by se mohli objevit už v kádru pro příští sezónu.

"Nepochybujte o tom, že si v prvním kole vybereme Maria Lemieuxe," rázně sdělil GM Eddie Johnston a utnul tak spekulace o tom, že by se zastavily jednání s agentem Gusem Badalim o Lemieuxově připravované smlouvě s klubem. "Hlavní vyjednávání přijde až po draftu. Zatím vše probíhalo v přátelském duchu a necítím, že nastane nějaký velký problém. Myslím, že spolu s Gusem někdy zůstaneme déle a k dohodě dojde," sdělil Johnston.

Ten také věří, že by se mohl dostat i k lepším volbám, než má zatím k dispozici. Nyní má zaručeno, že bude brát z prvního, devátého a šestnáctého místa. Díky zatím nedomluveným, ale podle některých zdrojů připravovaným, obchodům s New Jersey (mají k dispozici druhou volbu) a Los Angeles (berou jako třetí), by však mohl dosáhnout výše.

"Fakt, že bereme třikrát v prvním kole, je výborná věc. Neříkám, že se z nás přes noc stane skvělý tým, ale když se podíváte na podraftové úspěchy NY Islanders, Minnesoty, Bostonu nebo Edmontonu, uvidíte, že to má něco do sebe. Tyto kluby byly úspěšné i díky tomu, že se k volbám dostali obchodováním s jinými týmy," prozradil dále Johnston.

Skutečnost, že Pens berou několikrát v prvním kole, byl i jeden z důvodů, proč se trenér Berry rozhodl vzít práci trenéra: "Někteří moji přátelé z Montrealu mi telefonovali a ptali se mě, zda jsem si nepřipekl v Los Angeles od sluníčka mozek, že jsem vzal práci v Pittsburghu. Já si ale myslím, že se tento klub ubral dobrým směrem."

"Moje trenérská filozofie je velmi jednoduchá. Věřím, že velké věci přicházejí zvládnutím těch jednoduchých. Věřím v trvdou práci, věřím v disciplínu a věřím v mentální přípravu. Je mi jasné, že tým garantovat vítězství, věřím však, že může garantovat tvrdou práci," nechal se dále slyšet Berry.

05. 06. 1984, James




Další články tématu

27. 10. 2015 - Sergei Gonchar najat jako trenér obránců
17. 06. 2015 - Jacques Martin nadále mezi diváky
10. 03. 2015 - Penguins vylepšili obranu, na úkor vstřelených gólů
12. 12. 2014 - Trenér Johnston si musí poradit se zraněními
19. 06. 2014 - Rutherford si pohovoří i s Desjardinsem
18. 06. 2014 - Hledání trenéra ve fázi pohovorů
11. 06. 2014 - Rutherford má v plánu pohovor s Johnem Hynesem, koučem farmy
18. 04. 2014 - Postřehy trenéra Bylsmy den po zápase
27. 03. 2014 - Mělo by vedení Penguins odvolat trenéra Bylsmu?
05. 12. 1984 - Trenér Berry hledá lék na devět zápasů bez výhry
03. 11. 1984 - Berryho těší start do sezóny, ne tak zranění Belangera
04. 06. 1984 - Pod Berrym čeká Penguins tvrdý režim





Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dave Goertz 1965 (Kanada, 59 let)
Dennis Owchar 1953 (Kanada, 71 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti